Το θέμα του φαγητού είναι λίγο στο χέρι του καθε γονιού. Εγώ διάλεξα την οδό της υγειινής αλλά πολύ γευστικής διατροφής για τον μικρό μου. Τι εννοώ; Τρία απλά πράγματα:
- έκανα 3-ήμερη εισαγωγή φαγητών ως το έτος για να αποφύγω πιθανές αλλεργίες, ερεθισμούς και γενικότερα αντιδράσεις του οργανισμού σε κάποιο τρόφιμο.
- διάλεξα τουλάχιστον ως τους 18 μήνες να μη δώσω αλάτι πρόσθετο στα φαγητά του (το καταφέρνω ως τώρα εκτός από πολύ λιγες περιπτώσεις τελευταία που έχει φάει κάτι απέξω ή κάποιο από τα δικά μας φαγητα)
- διάλεξα να μη δώσω ζάχαρη όσο πιο πολύ μπορώ! Μλεχρι τους 12 μήνες έδωσα κάποιες φορές άλλα γύκαντικά όπως ζάχαρη καρύδας ή πετιμέζι ή σιρόπι σγενδάμου και από το χρόνο και μετά μέλι.
- προσπαθώ να μη δίνω έτοιμες τροφές και να φτιάχνω τα περισσότερα εγώ.
Ναι! Ίσως κάποιες μανούλες με θεωρούν υπερβολική!! και ίσως και να είμαι αλλά πιστεύω δε στερείται τίποτα από γεύση και αρώματα το αγοράκι μου!
Σας παραθέτω λοιπόν, μερικές νόστιμες και δοκιμασμένες συνταγούλες για μάφινς αλμυρά και γλυκά για μικρους και μεγάλους!
• Αλμυρά muffins (Βασική συνταγή)
Υλικά:
3 αυγά
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο
1 κεσεδάκι κατίκι δομοκού
τριμμένο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας (τα έχω κανει με γραβιέρα, κασέρι, παρμεζάνα)
150 γρ αλεύρι
Εκτέλεση:
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί χωρίς μίξερ και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
• Γλυκά muffins (Βασική συνταγή)
Υλικά:
50 γρ σταφίδες τις οποίες μουλιάζουμε για μισή ώρα σε χυμό από ένα πορτοκάλι
150 γρ αλεύρι
κανέλα
3 αυγά
100 ml λάδι
1 μήλο τριμμένο
κολοκύθα τριμμένη (ποσότητα όσο το μήλο περίπου)
Εκτέλεση:
τα ανακατεύουμε όλα ξεκινώντας με τα αυγά, το λάδι, το αλεύρι και στο τέλος μήλο και κολοκύθα χωρίς μίξερ και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και τριμμένο καρότο.
• Μάφινς γιαουρτιού με φράουλες (ή άλλο φρούτο)
Υλικά:
1κούπα αλεσμενη βρώμη
1/2 κούπα γιαούρτι
Σιρόπι σφενδαμου ή μέλι
1 αβγό
1κγ λεμόνι
Λίγη σόδα
Εκτέλεση:
Κομματάκια από το φρούτο της αρεσκείας σας
Τα ανακατεύω όλα και τα ψηνω στους 200 για 20-25 λεπτά.
• Μάφινς βρώμης με μπανάνα και γιαούρτι
Υλικά:
1 φλιτζάνι γιαούρτι
2 γινωμένες μπανάνες
2 αυγά
2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης
1 κ.σ. μέλι
½ κ.γ. σόδα
Κομμάτια σοκολάτας (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπολ και στο τέλος, εφόσον επιθυμούμε, βάζουμε τα κομμάτια σοκολάτας. Γεμίζουμε θήκες για μάφινς και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά στους 180.
Πηγή: http://www.runningwithspoons.com/2014/06/24/banana-oat-greek-yogurt-muffins/
• Μάφινς μήλου
Υλικά:
5 αυγά
1 φλιτζάνι τριμμένο μήλο
½ φλιτζάνι αλεύρι καρύδας
2 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. βανίλια
¼ φλιτζανιού λάδι καρύδας ή λιωμένο βούτυρο
2 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπολ και ψήνουμε στους 180σε προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά.
Πηγή: http://wellnessmama.com/2185/apple-cinnamon-muffins/
• Μάφινς με ελιές
Υλικά:
3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 φλιτζ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
1 κοφτή κ.γλ. σόδα
1 φλιτζ. ελιές ψιλοκομμένες -κατά προτίμηση Θάσου ή Άμφισσας
3 φλιτζ. αλεύρι ολικής άλεσης
3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. δυόσμο αποξηραμένο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι με το μπέικιν. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε άλλο μπολ. Διαλύουμε με κουτάλι τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι. Προσοχή, γιατί το μείγμα φουσκώνει και χύνεται! Το ρίχνουμε στο ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε με σύρμα. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι στα υγρά και ανακατεύουμε να γίνει χυλός.
Προσθέτουμε τις ελιές, το κρεμμύδι, το δυόσμο και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (κρατάμε 2 κ.σ. αλεύρι, δεν το βάζουμε όλο). Ισομοιράζουμε το μείγμα σε 12 φόρμες για muffins.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160οC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά, περίπου 20΄-25΄. Τα αφήνουμε να σταθούν 10΄ στη φόρμα και έπειτα τα ξεφορμάρουμε.
Πηγή: http://www.argiro.gr/Recipe/muffins-%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CF%81%CE%B9-%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82
• Μπανανόψωμο σε φορμάκια για μαφιν
Υλικά:
2 μπανανες μετριες πολυ ωριμες
3 κουταλιες σουπας μελι
1 κουταλια σουπας εκχυλισμα βανιλιας
50 ml βουτυρο προβειο λιωμενο ή λαδι καρυδας
60 γραμ applesauce χωρις ζαχαρη( σπιτικη)
4 αυγα
1/2 φλυτζανι αλευρι καρυδας
1/2 φλυτζανι αλευρι αμυγδαλου
1 κοφτο κουταλακι σοδα
Εκτέλεση:
Λιωνουμε τις μπανανες με το πηρουνι, προσθετουμε μελι, εκχ.βανιλιας, βουτυρο ή λαδι, applesauce κ τα αυγα. ανακατευουμε καλα κ μετα αναμιγνυουμε τα αλευρια κ την σοδα κ προσθετουμε σιγα σιγα. θα βγει ενας χυλος λιγο πιο πηχτος απο αυτον της κρεπας. βαζουμε σε βουτυρωμενες φορμες κ ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 170 για περιπου 30 λεπτα. μολις βγαινει καθαρο το μαχαιρι ειναι ετοιμο. αν παιρνει χρωμα πολυ γρηγορα αλλα μεσα δεν εχουν ψηθει καλα, σκεπαζουμε με χαρι ψησιματος. Διατηρουνται 4-5 μερες σε αεροστεγες σκευος.
• Αυγομάφιν
Υλικά:
2 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής ή βιολογικά
100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100ml γάλα φρέσκο αγελαδινό ή κατσικίσιο
μια πρέζα αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά προτίμηση.
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε με κλαριφιέ μια φόρμα για cupcakes ή βάζουμε τα κλασικά χαρτάκια. Μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος χτυπάμε τα αυγά σε δυνατό μίξερ. Χτυπάμε αρκετά μέχρι να φουσκώσουν, να ασπρίσουν και να στέκονται κορφές στο μείγμα. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο λίγο λίγο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες και βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο. Χαμηλώνουμε στους 180 και ψήνουμε για 12-15 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να αποκτήσουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.

• Muffins με ταχίνι
Υλικά:
2 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
1/2 φλ. τσαγιού μέλι
2 φλ. τσαγιού ταχίνι
1/2 φλ. τσαγιού αλεσμένα καρύδια
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
ξύσμα από πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι του γλ. κανέλα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Διαλύουμε το ταχίνι στο νερό μέχρι να αραιωθεί. Ρίχνουμε τα καρύδια και το μέλι και ανακατεύουμε το μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη μπέικιν, την κανέλα και το ξύσμα. Ανακατεύουμε το μείγμα να ομογενοποιηθεί και το τοποθετούμε σε φόρμες για muffins. Ψήνουυμε για 45 λεπτά.
• Κεκακια με φυστικοβουτυρο, γαλα καρυδας κ μελι
Υλικά:
1 1/2 φλυτζανι αλευρι(εγω εβαλα ζεας αλλα κ για ολες τις χρησεις κανει)
λιγοτερο απο 1 φλυτζανι βρωμη
1 κουταλια σοδα ή μπειηκιν παουντερ
λιγο αλατακι
1/2 κουταλακι κανελα
2 κουταλιες της σουπας γεματες φυστικοβουτυρο
2 μπανανες ωριμες
1αυγο
1/2 φλυτζανι μελι
λιγο παραπανω απο 1 φλυτζανι γαλα καρυδας
Εκτέλεση:
Ανακατευεις τα παντα κ ψηνεις στους 150 για 15-18 λεπτα. Βγαινουν περιπου 12 κεκακια.
• Μάφινς σταφύλι (για 24 κομμάτια)
Υλικά:
3 αβγά
2 ½ φλ. Ζάχαρη καρύδας
2 φλ. Χοντροκομμένα σταφύλια – εγώ έβαλα σταφίδα και ξινόμαυρο (ή κάποιο φρούτο εποχής)
¾ φλ. Λάδι
2 φλ. Αλεύρι γ.ο.τ.χ.
2 κ.γ. baking
1 πρ. αλάτι
1 κ.γ. κανέλα
1 φλ. Πούδρα αμυγδάλου
1 γιαούρτι
Εκτέλεση:
Κοσκινίζω αλεύρι και baking. Χτυπάω στη μεγάλη ταχύτητα του μίξερ τα αβγά για 2 λεπτά και ρίχνω τη ζάχαρη. Μετά από 2 λεπτά γυρνάω το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτω λάδι, αμύγδαλο, κανέλα, αλάτι και εναλλάξ αλεύρι και γιαούρτι. Τελειώνω με τα τα φρούτα ανακατεύοντας με σπάτουλα. Λαδώνω και αλευρώνω τη μαφινιέρα και γεμίζω κάθε θηκούλα κατά τα ¾. Ψήνω στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.
• Κεκάκια καρότου
Υλικά:
½ φλιτζάνα ελαιόλαδο
Χυμός από 2 πορτοκάλια(μέσα στο χυμό βάζω 1 κουταλάκι κοφτό σόδα)
2 φλιτζάνες τριμμένο βιολογικό καρότο
1 φλιτζάνι ζάχαρη demerara(ή ½ φλιτζάνα μέλι & ½ ζάχαρη)
2 αυγά βιολογικά
1 φλιτζάνα βιολογική βρώμη σε νιφάδες
½ φλιτζάνα αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουταλιά baking powder
1 κουταλάκι κοφτό κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
100γρ. τριμμένη κουβερτούρα(προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Με σύρμα ανακατεύω όλα τα υλικά εκτός από τη βρώμη, το αλεύρι, το καρότο και την κουβερτούρα(προαιρετικά). Έπειτα προσθέτουμε τη βρώμη και το αλεύρι, μετά το καρότο και τέλος την κουβερτούρα ανακατεύοντας απαλά. Βάζουμε στις θήκες. Ψήνουμε στους 160ο αέρα για 20 λεπτά και τα αφήνουμε να ’τραβήξουν’ για άλλα 5 λεπτά οπωσδήποτε.
- έκανα 3-ήμερη εισαγωγή φαγητών ως το έτος για να αποφύγω πιθανές αλλεργίες, ερεθισμούς και γενικότερα αντιδράσεις του οργανισμού σε κάποιο τρόφιμο.
- διάλεξα τουλάχιστον ως τους 18 μήνες να μη δώσω αλάτι πρόσθετο στα φαγητά του (το καταφέρνω ως τώρα εκτός από πολύ λιγες περιπτώσεις τελευταία που έχει φάει κάτι απέξω ή κάποιο από τα δικά μας φαγητα)
- διάλεξα να μη δώσω ζάχαρη όσο πιο πολύ μπορώ! Μλεχρι τους 12 μήνες έδωσα κάποιες φορές άλλα γύκαντικά όπως ζάχαρη καρύδας ή πετιμέζι ή σιρόπι σγενδάμου και από το χρόνο και μετά μέλι.
- προσπαθώ να μη δίνω έτοιμες τροφές και να φτιάχνω τα περισσότερα εγώ.
Ναι! Ίσως κάποιες μανούλες με θεωρούν υπερβολική!! και ίσως και να είμαι αλλά πιστεύω δε στερείται τίποτα από γεύση και αρώματα το αγοράκι μου!
Σας παραθέτω λοιπόν, μερικές νόστιμες και δοκιμασμένες συνταγούλες για μάφινς αλμυρά και γλυκά για μικρους και μεγάλους!
• Αλμυρά muffins (Βασική συνταγή)
Υλικά:
3 αυγά
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο
1 κεσεδάκι κατίκι δομοκού
τριμμένο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας (τα έχω κανει με γραβιέρα, κασέρι, παρμεζάνα)
150 γρ αλεύρι
Εκτέλεση:
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί χωρίς μίξερ και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
• Γλυκά muffins (Βασική συνταγή)
Υλικά:
50 γρ σταφίδες τις οποίες μουλιάζουμε για μισή ώρα σε χυμό από ένα πορτοκάλι
150 γρ αλεύρι
κανέλα
3 αυγά
100 ml λάδι
1 μήλο τριμμένο
κολοκύθα τριμμένη (ποσότητα όσο το μήλο περίπου)
Εκτέλεση:
τα ανακατεύουμε όλα ξεκινώντας με τα αυγά, το λάδι, το αλεύρι και στο τέλος μήλο και κολοκύθα χωρίς μίξερ και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και τριμμένο καρότο.
• Μάφινς γιαουρτιού με φράουλες (ή άλλο φρούτο)
Υλικά:
1κούπα αλεσμενη βρώμη
1/2 κούπα γιαούρτι
Σιρόπι σφενδαμου ή μέλι
1 αβγό
1κγ λεμόνι
Λίγη σόδα
Εκτέλεση:
Κομματάκια από το φρούτο της αρεσκείας σας
Τα ανακατεύω όλα και τα ψηνω στους 200 για 20-25 λεπτά.
• Μάφινς βρώμης με μπανάνα και γιαούρτι
Υλικά:
1 φλιτζάνι γιαούρτι
2 γινωμένες μπανάνες
2 αυγά
2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης
1 κ.σ. μέλι
½ κ.γ. σόδα
Κομμάτια σοκολάτας (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπολ και στο τέλος, εφόσον επιθυμούμε, βάζουμε τα κομμάτια σοκολάτας. Γεμίζουμε θήκες για μάφινς και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά στους 180.
Πηγή: http://www.runningwithspoons.com/2014/06/24/banana-oat-greek-yogurt-muffins/
• Μάφινς μήλου
Υλικά:
5 αυγά
1 φλιτζάνι τριμμένο μήλο
½ φλιτζάνι αλεύρι καρύδας
2 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. βανίλια
¼ φλιτζανιού λάδι καρύδας ή λιωμένο βούτυρο
2 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπολ και ψήνουμε στους 180σε προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά.
Πηγή: http://wellnessmama.com/2185/apple-cinnamon-muffins/
• Μάφινς με ελιές
Υλικά:
3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 φλιτζ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
1 κοφτή κ.γλ. σόδα
1 φλιτζ. ελιές ψιλοκομμένες -κατά προτίμηση Θάσου ή Άμφισσας
3 φλιτζ. αλεύρι ολικής άλεσης
3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. δυόσμο αποξηραμένο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι με το μπέικιν. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε άλλο μπολ. Διαλύουμε με κουτάλι τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι. Προσοχή, γιατί το μείγμα φουσκώνει και χύνεται! Το ρίχνουμε στο ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε με σύρμα. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι στα υγρά και ανακατεύουμε να γίνει χυλός.
Προσθέτουμε τις ελιές, το κρεμμύδι, το δυόσμο και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (κρατάμε 2 κ.σ. αλεύρι, δεν το βάζουμε όλο). Ισομοιράζουμε το μείγμα σε 12 φόρμες για muffins.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160οC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά, περίπου 20΄-25΄. Τα αφήνουμε να σταθούν 10΄ στη φόρμα και έπειτα τα ξεφορμάρουμε.
Πηγή: http://www.argiro.gr/Recipe/muffins-%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CF%81%CE%B9-%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82
• Μπανανόψωμο σε φορμάκια για μαφιν
Υλικά:
2 μπανανες μετριες πολυ ωριμες
3 κουταλιες σουπας μελι
1 κουταλια σουπας εκχυλισμα βανιλιας
50 ml βουτυρο προβειο λιωμενο ή λαδι καρυδας
60 γραμ applesauce χωρις ζαχαρη( σπιτικη)
4 αυγα
1/2 φλυτζανι αλευρι καρυδας
1/2 φλυτζανι αλευρι αμυγδαλου
1 κοφτο κουταλακι σοδα
Εκτέλεση:
Λιωνουμε τις μπανανες με το πηρουνι, προσθετουμε μελι, εκχ.βανιλιας, βουτυρο ή λαδι, applesauce κ τα αυγα. ανακατευουμε καλα κ μετα αναμιγνυουμε τα αλευρια κ την σοδα κ προσθετουμε σιγα σιγα. θα βγει ενας χυλος λιγο πιο πηχτος απο αυτον της κρεπας. βαζουμε σε βουτυρωμενες φορμες κ ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 170 για περιπου 30 λεπτα. μολις βγαινει καθαρο το μαχαιρι ειναι ετοιμο. αν παιρνει χρωμα πολυ γρηγορα αλλα μεσα δεν εχουν ψηθει καλα, σκεπαζουμε με χαρι ψησιματος. Διατηρουνται 4-5 μερες σε αεροστεγες σκευος.
• Αυγομάφιν
Υλικά:
2 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής ή βιολογικά
100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100ml γάλα φρέσκο αγελαδινό ή κατσικίσιο
μια πρέζα αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά προτίμηση.
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε με κλαριφιέ μια φόρμα για cupcakes ή βάζουμε τα κλασικά χαρτάκια. Μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος χτυπάμε τα αυγά σε δυνατό μίξερ. Χτυπάμε αρκετά μέχρι να φουσκώσουν, να ασπρίσουν και να στέκονται κορφές στο μείγμα. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο λίγο λίγο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες και βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο. Χαμηλώνουμε στους 180 και ψήνουμε για 12-15 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να αποκτήσουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.

• Muffins με ταχίνι
Υλικά:
2 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
1/2 φλ. τσαγιού μέλι
2 φλ. τσαγιού ταχίνι
1/2 φλ. τσαγιού αλεσμένα καρύδια
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
ξύσμα από πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι του γλ. κανέλα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Διαλύουμε το ταχίνι στο νερό μέχρι να αραιωθεί. Ρίχνουμε τα καρύδια και το μέλι και ανακατεύουμε το μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη μπέικιν, την κανέλα και το ξύσμα. Ανακατεύουμε το μείγμα να ομογενοποιηθεί και το τοποθετούμε σε φόρμες για muffins. Ψήνουυμε για 45 λεπτά.
• Κεκακια με φυστικοβουτυρο, γαλα καρυδας κ μελι
Υλικά:
1 1/2 φλυτζανι αλευρι(εγω εβαλα ζεας αλλα κ για ολες τις χρησεις κανει)
λιγοτερο απο 1 φλυτζανι βρωμη
1 κουταλια σοδα ή μπειηκιν παουντερ
λιγο αλατακι
1/2 κουταλακι κανελα
2 κουταλιες της σουπας γεματες φυστικοβουτυρο
2 μπανανες ωριμες
1αυγο
1/2 φλυτζανι μελι
λιγο παραπανω απο 1 φλυτζανι γαλα καρυδας
Εκτέλεση:
Ανακατευεις τα παντα κ ψηνεις στους 150 για 15-18 λεπτα. Βγαινουν περιπου 12 κεκακια.
• Μάφινς σταφύλι (για 24 κομμάτια)
Υλικά:
3 αβγά
2 ½ φλ. Ζάχαρη καρύδας
2 φλ. Χοντροκομμένα σταφύλια – εγώ έβαλα σταφίδα και ξινόμαυρο (ή κάποιο φρούτο εποχής)
¾ φλ. Λάδι
2 φλ. Αλεύρι γ.ο.τ.χ.
2 κ.γ. baking
1 πρ. αλάτι
1 κ.γ. κανέλα
1 φλ. Πούδρα αμυγδάλου
1 γιαούρτι
Εκτέλεση:
Κοσκινίζω αλεύρι και baking. Χτυπάω στη μεγάλη ταχύτητα του μίξερ τα αβγά για 2 λεπτά και ρίχνω τη ζάχαρη. Μετά από 2 λεπτά γυρνάω το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτω λάδι, αμύγδαλο, κανέλα, αλάτι και εναλλάξ αλεύρι και γιαούρτι. Τελειώνω με τα τα φρούτα ανακατεύοντας με σπάτουλα. Λαδώνω και αλευρώνω τη μαφινιέρα και γεμίζω κάθε θηκούλα κατά τα ¾. Ψήνω στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.
• Κεκάκια καρότου
Υλικά:
½ φλιτζάνα ελαιόλαδο
Χυμός από 2 πορτοκάλια(μέσα στο χυμό βάζω 1 κουταλάκι κοφτό σόδα)
2 φλιτζάνες τριμμένο βιολογικό καρότο
1 φλιτζάνι ζάχαρη demerara(ή ½ φλιτζάνα μέλι & ½ ζάχαρη)
2 αυγά βιολογικά
1 φλιτζάνα βιολογική βρώμη σε νιφάδες
½ φλιτζάνα αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουταλιά baking powder
1 κουταλάκι κοφτό κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
100γρ. τριμμένη κουβερτούρα(προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Με σύρμα ανακατεύω όλα τα υλικά εκτός από τη βρώμη, το αλεύρι, το καρότο και την κουβερτούρα(προαιρετικά). Έπειτα προσθέτουμε τη βρώμη και το αλεύρι, μετά το καρότο και τέλος την κουβερτούρα ανακατεύοντας απαλά. Βάζουμε στις θήκες. Ψήνουμε στους 160ο αέρα για 20 λεπτά και τα αφήνουμε να ’τραβήξουν’ για άλλα 5 λεπτά οπωσδήποτε.
Καλή Απόλαυση!!!
Τελειες ιδέες ολες.. Θα τις κάνω όλες εν καιρώ 😇
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα, αντι για ζαχαρη ή μελι τι μπορώ να βαλω για βρεφος 11 μηνων;; επίσης ξηρους καρπους και φυστικοβουτυρο ή ακομη και ασπραδι απο αβγα δεν μας επιτρεπει ο γιατρος.. μονο τον κροκο μπορω να βαλω στις συνταγες;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΊσως να μπορέσεις να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη και το μέλι με βασιλικούς χουρμάδες.
ΔιαγραφήΑχ οι συνταγές σας έχουν πολύ ενδιαφέρον αλλά ο φοντος που έχετε με τα σχέδια πίσω από τις συνταγές είναι πολύ κουραστικός για τα μάτια, μήπως μπορείτε να βελτιώσετε λίγο την κατάσταση?
ΑπάντησηΔιαγραφή